Rol Çatışması Yaratan Sistemlere Bir Örnek: Yemekhaneler
18.10.2024 20:15
Statü insanların toplum içindeki yerini ifade eden bir kavramdır. Kişilerin kim olduklarını belirtir, ona birtakım haklar sağlar ve yükümlülükler yükler. Biçimsel denilen statü, bir örgütün, kurumun otorite yapısı içinde oluşur. Biçimsel olmayan statü ise bireylere, kendilerine duyulan sevgi ve sempati nedeniyle yakıştırılan sosyal dereceyi ve biçimsel olmayan sosyal sistemdeki kişinin içinde bulunduğu pozisyonu ifade eder.Bireyin statülerine toplumun verdiği değere sosyolojide prestij adı verilir.
Biçimsel olmayan sosyal sistemde, örneğin kurum dışı bir sinemada, biçimsel olmayan statü devrede olduğundan biçimsel statüden gelen prestij çok zaman geçerli olmayacak ve doğal olarak ortamdaki kişilerden aynı davranış normları beklenmeyecektir. Buna karşılık, sabah ders verdiği öğrencisi, talimat verdiği personeli ile aynı gün içinde örgüt/kurum sınırları içinde biçimsel olmayan bir sistemde, örneğin bir yemekhanede aynı masada yemek yeme durumunda kalmak, kişiye o süreçte rol çatışması yaşatacaktır. Çatışma birbiriyle uyuşmayan birden fazla güdünün aynı anda bireyi etkilemesi durumudur. Rol gerginliği ise rol yükümlülüklerini yerine getirmede hissedilen zorluktur. Rol belirsizliği yaşayan o kişi tam olarak psikolojik tacize maruz kalmış demektir.Bu rol çatışması kişiyi psikolojik yönden etkileyecek ve stres durumuna sokacaktır.
Netice olarak, iş çevresi biçimsel statünün geçerli olarak işlediği yerlerdir. Örgütün fiziksel sınırlar içinde örneğin farklı statüleri çakıştıran tek yemekhane gibi biçimsel olmayan sosyal sistemler yaratmak kurum sağlığı içinde sakıncalıdır.
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.