HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 03 MAYIS 2024, CUMA





AKRAN ZORBALIĞI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Ortaokul öğrencisi 13 yaşındaki çocuk, kar maskesi takarak takip ettiği arkadaşını evinin önünde bıçakladı. Bu tür akran zorbalıkları toplumda sıklıkla görülüyor. Peki, akran zorbalığı nedir ve akran zorbalığı ile mücadele etmek için neler yapmalı?
26.02.2024 15:26
AKRAN ZORBALIĞI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
AKRAN ZORBALIĞI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Akran zorbalığı nedir?

Akran zorbalığı, bir kişi veya grup tarafından başka bir kişi veya gruba karşı tekrarlanan ve kasıtlı olarak yapılan fiziksel, sözel veya psikolojik saldırı veya tacizdir.

Akran zorbalığı, okul çağındaki çocuklar ve gençler arasında yaygın bir sorundur ve ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Akran zorbalığı mağdurları, depresyon, kaygı, düşük özgüven, akademik başarısızlık, yalnızlık, intihar düşüncesi ve davranışı gibi sorunlar yaşayabilirler.

Akran zorbalığı failleri ise, suç işleme, madde kullanımı, saldırganlık, ilişki sorunları ve yetişkinlikte zorbalık gibi risklerle karşı karşıya kalabilirler.

Önleyici ve müdahale edici stratejiler geliştirilmeli

Akran zorbalığı ile mücadele etmek için, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önleyici ve müdahale edici stratejiler geliştirilmelidir. Bireysel düzeyde, akran zorbalığı mağdurları ve tanıkları, zorbalık durumlarını yetişkinlere bildirmeli, destek almalı, kendilerini savunmalı ve olumlu sosyal ilişkiler kurmalıdır.

Toplumsal düzeyde, okullar, aileler, medya, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları, akran zorbalığına karşı farkındalık yaratmalı, zorbalık politikaları ve kuralları belirlemeli, zorbalık önleme programları uygulamalı, zorbalık mağdurları ve faillerine psikolojik ve eğitsel destek sağlamalıdır.

Uzmanlar akran zorbalığının birçok farklı nedeni olabilecek karmaşık bir sorun olduğunu ve okul öncesi dönemden lise çağına kadar farklı yaş gruplarında görülebildiğini söylüyor.

Uzmanlara göre zorbalanan birey veya grub, kendilerini güçsüz ve değersiz hissedebilir ve karşı tarafı kontrol etmek için şiddet kullanabilir.

Zorbalanan birey veya grub, aile içinde şiddet ve zorbalığa maruz kalmış olabilir veya ailedeki uyumsuzluklar nedeniyle yalnızlık ve utanç duyabilir.

Zorbalanan birey veya grub, özgüven ve özsaygı problemleri ile baş etme amacıyla diğerleriyle çatışma yaşayabilir veya duygusal olarak yetersiz hissedebilir.

Zorbalanan birey veya grub, medyanın sunduğu idealize edilmiş ve rekabetçi toplumsal beklentilerden etkilenebilir veya kendilerini yetersiz hissedebilir.

Zorbalanan birey veya grub, arkadaş grupları içinde istememe, o kişiye karşı gösterilen şiddet eğilimi, ortak yapılacak olan etkinliklere almama gibi davranışlar sergileyebilir.

Akran zorbalığı, hem bireylerin hem de toplumun sağlığını ve mutluluğunu tehdit eden ciddi bir sorundur. Bu sorunla başa çıkmak için, hepimizin sorumluluk alması ve işbirliği yapması gerekmektedir. Unutmayalım ki, zorbalık yapmak da, zorbalığa uğramak da, zorbalığı izlemek de zarar verir. Zorbalığa hayır, saygıya evet diyelim.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr