HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 MAYIS 2024, PAZAR





ORTODONTİ UZM.DEVRİM İŞÇİ İLE RÖPORTAJ

Eskişehirdenhaber okuyucuları için bir klasik haline gelen röportaj serimiz devam ediyor. 2023 Yılının son röportaj konuğu Ortodonti Uzmanı Doc.Dr.Devrim İşçi . Bu özel röportajı haber sitemizin köşe yazarlarından Hüseyin Turhan yaptı. Faydalı olması dileği ile sağlıklı günler diliyoruz.
 
27.12.2023 20:32
ORTODONTİ UZM.DEVRİM İŞÇİ İLE RÖPORTAJ
ORTODONTİ UZM.DEVRİM İŞÇİ İLE RÖPORTAJ
Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com): Kıymetli hocam, yoğun çalışma programınız içerisinde bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür ederek ilk sorumla başlamak istiyorum. Sizi tanıyabilir miyiz?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :  Ben sizlere teşekkür ederim. Umarım Eskişehirdenhaber okuyucularına faydalı bilgilendirme olur. 1978 Diyarbakır doğumluyum.İlk,Orta ve Lise  öğrenimimi  Samsun'da tamamladım. Daha sonra 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandım.2001 yılında mezun oldum.Mezun olduğum yıl Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti  Ana Bilim Dalında eğitimime başladım. 2007 yılında doktorayı bitirdim. Aynı yıl Yard.Docentlik kadrosuna atandım. 2010 yılında vatani görevim için askere gittim.Askerlikten sonra tekrar fakülteye dönmedim. Eskişehir Özel Oldcitydent  Hastanesinde çalışmaya başladım. Üç yıl burada çalıştıktan sonra 2014 yılında kendi özel muayenehanemi  açtım.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com): Ortodonti Nedir? Tedavi süresi ne kadar devam eder?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :  Ortodonti Diş Hekimliğinin 8 ana bilim dalından bir tanesi.Ama halk arasındaki tabiriyle dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesini yapan ana bilim dalıdır.Yani çocuklar ve yetişkinler bize geldiği zaman dişlerindeki çapraşıklıklar şikayeti ile gelirler.Tabi ortodontinin spesifik tanımı sade bununla sınırlı değildir.Dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmekle birlikte aynı zamanda yüzde,iskeletsel yapılarda burun,dudak ilişkileri,çene ilişkileri,bunların hepsiyle ilgilenen bir alan.Total olarak değerlendirirsek yüzün ve diğer yüz yapılarıyla ilişkileri,çenelerin birbiriyle ilişkilerini inceleyen bir bilim dalıdır.
Ortodondik tedavi süreside kişisen kişi göre değişir. Problemden probleme değişir.Hafif çapraşıklıklarda  8 ila 12 ay kadar sürer.Erişkin hastalarda süreler biraz daha uzar.Erişkin hastalarda uygulayacağımız kuvvetler daha hafif ve süreli olabiliyor.Çok ağır kuvvetler uygulanamaz.O yüzden erişkin hastalarda tedaviler biraz daha uzun sürer.Genelde şunu söyleyebilir ortodonti tedavi 1 ila 2 yıl arasında tedavi süreri olur.Yani bu süreyi bir çok faktör etkiler.Yaş etkiler,problemin şiddeti etkiler bunların hepsi önemlidir.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com): İlk muayene ne zaman olmalıdır.Bu anlamda anne babalara tavsiyeleriniz nelerdir?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :  Hekim olarak kız ve erkek çocuklarında 10 yaşına kadar herşeyi yapabiliriz ama günümüz de çocukların büyüme gelişimleri  biraz erken dönemde olmaya başladı. Eskiden kız çocukları 13 yaşına kadar büyüme atılımına girmezken günümüzde tüketilen besinler ,organik olmayan gıdaların  çok fazla alınması bunların hepsi hormonal etkileri  değiştirdiği için  çocuklar daha erken büyüme eğilimine girdiler.  O yüzden benim önerim şu. Anne babalar çocuklarını 8 veya 9 yaşında iken bir ortodonti uzmanına göstersinler. Bu sayede ileride oluşabilecek problemlerin kontrolü açısından  ön bilgi alma açısından fayda sağlayacaktır. Bu demek değil ki tedavi 8-9 yaşında başlayacak.Yani ön muayene önemli.Hasta bize 8-9 yaşında geliyor biz muayene ettikten sonra hemen tedaviye başlamayacak olsak bile  diyoruz ki bize 6 ay sonra  tekrar kontrole geliniz.Ama hasta bize 14-15 yaşında gelirse ve iskeletsel bir probemi varsa  o zaman geç kalınmış  bir durum olabilir.O yüzden o yaşlara bırakmamakta fayda var.Tedavi için bir yaş sınırı yok.Eğer hastanın iskeletsel bir problemi yoksa sadece çapraşıklık düzeltilecekse ve hastanın diş eti ve kemik yapısıda buna müsaade ediyorsa  yaş sınırı yok.
Örnek olarak vermek gerekirse benim en yaşlı hstam 70 yaşında.Belçika'dan gelip gitti. Bütün dişleri kendi dişleriydi.Diş etleri,çenesi ve kemik yapısı gayet sağlıklıydı.Biz bu hastaya ortodondik tedaviyi yapabildik.Ama erken yaşlarda bu tedaviye başlamak hem ortodondistin işini hem hastanın işini kolaylaştırır.Benim eşimde 40'lı yaşlarda tedavi gördü. Yaş ilerledikçe ortodondi tedavisinde yapacağımız tedaviler sınırlı olabiliyor.İleri yaşlardaki hastalarda iskeletsel düzeltme yapamayız.Örneğin geride olan bir alt çeneyi öne alamayız. Yada önde olan bir alt çeneyi büyüme gelişimi bittikten onra geriye alamayız.Bunun dışında dokular uygunsa çapraşıklıkları tedavi ederiz. Erken başlamak söylediğim gibi önemli.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com): Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Çok faydalı bilgiler bunlar. Burada şunu sormak istiyorum.Ortodondi tedavisi ağrılı ve acılı bir süreç midir?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :  Şöyle ilk 1 hafta  biraz ağrılı geçer.Ben bunu hastalarıma hep şöyle anlatıyorum. Bir ayakkabı aldığınız zaman o ayakkabınız  ayağınızı birkaç gün vurur.İlk 1 hafta ağzımıza,çevredeki yumuşak dokulara yeni bir şeyler ekleniyor. Etrafa metaller,teller geliyor. Kuvvet uygulanıyor.Dolayısıyla vücudun buna alışması lazım.İlk 1-2 gün biraz ağırılı geçer.Genelde bütün şikayetler 1.haftanın sonunda biter.Bu durum günlük yaşantınızı etkilemez.Ağrı kesici ile birkaç günde sorunlar çözülür.Öğrencilerin okullarına gitmesini etkilemez.Çalışan kişilerin işlerine gitmesini etkilemez.Yani sizi evden çıkartmayacak kadar bir ağrı olmaz.

ORTODONTİ UZM.DEVRİM İŞÇİ İLE RÖPORTAJ

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com):Teller ağız sağlığını olumsuz etkiler mi?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :  Evet etkiler.Yine verdiğim bir örnekten bahsedeyim.Braket ve tel olmayan  bir vakanın  bir kişinin temizlik yapması  dümdüz bir masayı  temizlemeye benzer. Düz masayı çok rahat elinizde bir bezle silebilirsiniz. Ama teller takıldıktan sonra  bir klavyeyi temizlemeye benzer. Çünkü ağzınızda yemek artıklarını tutacak alanlar  oluşturuyorsunuz.Bunun için özel diş fırçaları var. Normal birey bir tane diş fırçası kullanırken  ortodonti tedavi gören birisi 3 adet diş fırçası kullanıyor. Önce normal diş fırçası ile dişlerini temizliyor sonra ortodontik diş fırçasını kullanıyor.Birde braketlerin ara yüzlerine gelen araları temizlemek için diş arası fırçası kullanıyor.Normal bir bireyde fırçalama süresi 2 dakika sürerken ortodondik tedavi gören bir bireyde bu süre enaz 4 dakikadır.Yani tel taktınız dişlerinize bakmazsanız dişleriniz çürür.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com):Tedavide kontrol sıklığı ne kadardır?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :  Kontol sıklığı genelde dört haftada bir yapılır.Bazen kişi eğer uzaktan geliyorsa bu süre 5-6 haftaya da çıkabilir.Ama sıklıkla dört haftada bir yani ayda bir kontrol olması gerekiyor.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com):Ortodondik tedavide konuşma problemi oluşur mu?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Konuşma problemi dille ilgili bir problem olduğu için dişlere içeriden takılan braketler var.Dişlerin arka yüzeyine takılan teller.Bunlar kişiye özel üretilen aparatlar.Oldukçada pahalı. Eğer onlardan takılırsa ilk bir hafta, on gün konuşmada zorlanırsınız.Çünkü dilinizde yaralanmalar olabiliyor.Bunların yerini şeffaf plaklar aldı. Ama dişlere ön yüzeyden takılan tellerde veya şeffaf plaklarda herhangi bir konuşma problemi olmaz.Bizde bunu uyguluyoruz.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) : Şeffaf plaklar derken bundan biraz bahsedermisiniz?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Şeffaf plaklara dijital olarak ölçü alınıyor.Bu ölçüler firmayla paylaşılıyor.Firmanın teknisyenleri bir tedavi planlaması çıkarıyor.Sonra biz o planlamayı görüyoruz.Hastayla birlikte o tedavinin son haline bakıyoruz.Eğer hasta bu planı onaylarsa  plakların siparişi veriliyor.Bunun en büyük avantajı plakların görünmemesi.İkinci avantajı herhangi bir yeme içme esnasında kurallar mevcut. Hasta herhangi bir şey yerken bunları çıkartıyor.Diğer telle yapılan tedavide ısırarak yemek yasak. Ama şeffaf plaklar böyle değil.Çıkarılabilkiyor.Üçüncü avantajıda bazı vakalarda tedavi süresini biraz daha kısaltabiliyor.Hasta bunu daha çok görünmemesinden dolayı tercih ediyor.Özel bir güne,davete gidecek diğelim taksa bile görünmüyor.Takmak istemesede çıkarabiliyor.Bu şeffaf plakların günde ortalama 22 saat takılması gerekiyor.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) :Hocam ortodonti tedavisi alan bir kişinin tedavi bittiğinden sonra dişleri eski haline döner mi?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Evet dönebilir.Çünkü bu doğaya karşı yapılan bir mücadele.Dönmemesi için bazı önlemler alıyoruz.Tedavi bittikten sonra kendi adıma konuşayım arkaya takılan teller var.İnce tellerle sabitleniyor.Bunun üzerine gece yatarken 1 yıl süreyle kullanması gereken bir plak veriyoruz.Hasta bunları düzenli olarak kullanırsa ve tedavi bittikten sonra yıllık kontrollerine devam ederse herhangi bir problem olmaz.Biz hekim olarak işimizi düzgün yaptık ama hasta plaklarını kullanmadı veya arkadaki ince tel kırıldı bunlar önemli hususlar.Dikkatli olmak gerekiyor.Bunların bir yıl sonra devam edip etmeyeceğine yapılan muayene sonrası hekim olarak biz karar veriyoruz.Aradaki ince telleri ben hastalarımda 10 yıl kadar tutuyorum.Bunlar iç taraftan takılan görünmeyen tellerdir.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) :Hocam tel tedavisi hamilelik döneminde bir sorun oluşturur mu?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Hamilelik için direk oluşturur diyemem.Hamilelikte bazen reflü,mide bulantısı gibi rahatsızlıklar olduğu için diş etinde problem oluşabiliyor.Hamilikle diş eti hastalığı gibi bir durum var.Bazı hastalarda bu görlebiliyor.Bizim ortodondik tedavide herhangi bir iğne,ilaç kullanımı olmadığı için genel olarak düşünüldüğünde bir problem olmuyor.Ama diş eti sorunu görülürse  bizim tedavide bundan etkilenebilir.

ORTODONTİ UZM.DEVRİM İŞÇİ İLE RÖPORTAJ

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) :Hocam burada şunu sormak istiyorum. Sağlıklı bir insanda bahsettiğiniz diş eti rengi nasıl olmalı?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Sağlıklı diş eti rengi gül kurusu-pembe renginde olmalıdır.Kırmızı renkli olmaması gerekir.Diş eti hastalıkları dersinde anlatılan gül kurusu,pembe renktedir.Dişlerinizi fırçalarken kanamaması gerekir.Eğer fırçalarken diş etiniz kanıyorsa orda bir problem var demektir.O Zaman bir diş hekimi ile görüşmeniz ve diş fırçalama sıklığınızı artırmanız gerekir.Günde 2-3 defa dişinizi fırçalıyorda hala diş eti kanamanız devam ediyorsa o zaman bir diş hekiminize başvurmanız gerekiyor.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) :Hocam bir kademisyen olarak Ortodontiyi düşünen gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Önce kendimden örnek vereyim. Diş hekimliği fakültesine girerken ortodondist olmak için girmiştim.Bana tekrar sorarsanız Devrim Bey tekrar Diş Hekimliği Fakültesini okusanız ortodondist olurmusunuz? Evet ben olurum.Çünkü matematiği çok seviyordum.Ortodonti matematikle  çok ilgilenen bir bilim dalı.Bizde hesap kitap çok.Dişlerdeki çapraşıklıkların milimetrik hesaplamaları Dişlerin ön ve arkada olma konumları ve tedavisi bep hesaplamalarla yapılıyor.Artık bu bölüme Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) ile giriliyor.Ortodonti puanı yukarılarda.Yüksek puanla alıyor.Yüksek puan almak için 4 ve 5.sınıfta iyi çalışmak gerekiyor.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) :Siz aynı zamanda Eskişehir Türk Diş Hekimleri Birliği'nin Eskişehir yönetim kurulu üyesisiniz. Şunu sormak istiyorum. Ülkemizde yeterli diş hekimi ve yeterli sayıda Ortodondist var mı ?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Şuanda ülkemizde üniversite sayısı çok fazla.1996 yılında 14 tane diş Hekimliği Fakültesi sayısı vardı.Şuan bildiğim kadarıyla bu sayı 130'un üzerinde.Çok fazla mezun veriliyor.Dolayısıyla şuanda ülkemizde yeterli sayıda diş hekimi ve ortodondist bulunmaktadır.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) :Devlet ve Üniversitelere bağlı diş Hekimliği Fakülte Hastanelerinde  Ortodonti hizmeti alacak hastalara çok uzun sürelerde randevu veriliyor. 3 - 4 yıl arasına çıkabiliyor bu süre. Bunu nasıl karşılıyorsunuz.? Bu süreler kısaltılamaz mı?
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Bizim tedaviler uzun süreli tedaviler.Bu durumda ister istemez hasta birikiyor.Bu hastanelerde tedavi edemedikleri zaman hastayı sevk ediyorlar.Bu giderlerin bir miktarını devlet karşılıyor.Yurt dışında özel sigortalarla antlaşma yapılıyor. Dünyanın her yerinde ortodontide ne yaparsanız yapın birikme oluyor. Hastanede yaptırmak isterseni birikim oluyor.Dolgu gibi değil bu tedavi. Bir hastayla başlıyorsunuz 1,5-2 yıl sürekli görüşüyorsunuz. Türkiye'de ekonomik koşullarda herkes hastaneden yaptırmak isteyince ister istemez oralar şişiyor.Buda gayet normal.

Hüseyin Turhan-(Eskişehirdenhaber.com) :Hocam verdiğiniz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Doc.Dr.Devrim İŞÇİ (Ortodonti Uzmanı) :Ben teşekkür ederim bizlere bu imkanı sağladığınız için.Eskişehirdenhaber okuyucularına sağlıklı günler diliyorum.
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr