HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 MAYIS 2024, PAZAR





ETO BAŞKANI METİN GÜLER İLE RÖPORTAJ

28.03.2021 00:00
ETO BAŞKANI METİN GÜLER İLE RÖPORTAJ
ETO BAŞKANI METİN GÜLER İLE RÖPORTAJ
Kıymetli okuyucular, topluma rol model olmuş başarılı hemşerilerimizle röportaj serimiz devam ediyor.

Bu haftaki röportaj konuğumuz bir çoğunuzun yakından tanıdığı, iş hayatında mazisi başarılarla dolu Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Sayın Metin Güler Bey.

Sekiz yıldır yürüttüğü oda başkanlığında ortaya koyduğu hizmetlerle bu kadim kentin tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başardı.  Şöyle ki kültürün ve sanatın başkenti olarak bilinen Eskişehir'de yokluğu her zaman hissedilen modern Fuar Kongre Merkezini kazandırması bize göre en önemli gösterge.
Bir çoğunuz onu sekiz yıldır Ticaret Odası Başkanlığında yaptığı nitelikli hizmetlerinden dolayı tanıyorsunuz. Amacımız size daha yakından tanıtmak.Haber sitemizin köşe yazarı Hüseyin Turhan Beyin, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Sayın Metin Güler Beyle bir solukta okuyacağınız röportajıyla sizleri baş başa bırakıyoruz.

Hüseyin TURHAN: Sayın Başkanım bizlere vakit ayırdınız. Bunun için teşekkür ediyoruz. Söyleşilerin klasik sorusudur. Bize kendinizi tanıtır mısınız? Metin Güler kimdir?
Metin GÜLER: Öncelikle eskişehirdenhaber.com sitenizde bize yer verdiğiniz için Eskişehir Ticaret Odası ailesi adına çok teşekkür ediyorum. 1966 yılında Eskişehir'de doğdum. Çok erken yaşlarda iş hayatına atıldım. Bugün itibariyle de metal sanayi ve akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Güler Şirketler Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum.
1995 yılından bu yana Eskişehir Ticaret Odası'nda çeşitli görevlerde bulundum. 2009'da ve 2013'te iki dönem odamızın meclis başkanlığı görevini üstlendim. 18 Aralık 2013 tarihinden bu yana Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak şehrimiz ekonomisinin gelişimi, tüccar ve sanayicilerimizin geleceği için çaba gösteriyorum.
Ayrıca Eskişehir Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanlığı, Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Odaları Konsey Üyeliği görevlerim de devam ediyor.

Hüseyin TURHAN: ETO'nun misyonu ve vizyonu nedir?
Metin GÜLER: Odamızın misyonu öncelikle üyelerimizin sorunlarını çözmek. Tüccarımıza, sanayicimize, esnafımıza yeni ufuklar açmak. Üyelerimizin mesleki gelişimlerine destek olmak. Tüccarımızın zor zamanlarında da yanında olmak. Çağın şartlarının gerektirdiği şekilde, hizmet kalitesini her geçen gün daha geliştirerek hem üyelerine hem de şehir ekonomisine değer katmak. Vizyonumuz da şehir ekonomisine öncülük etmek. Şehir ekonomisinin geleceğine katkı sağlamak. Eskişehir'in ihracatından tutun da inşaat sektörüne kadar ekonominin tüm unsurlarına ivme kazandırmak. 
 ETO BAŞKANI METİN GÜLER İLE RÖPORTAJ
Hüseyin TURHAN: Oda tarihinde ilklere imza atarak yatırımlar yaptınız. En önemli yatırım Fuar merkezi. Eskişehir'in 50 yıllık hayalini gerçekleştirmek size nasip oldu. Fuarcılıkta Eskişehir marka şehir olma yolunda hızla ilerliyor bu süreci biraz anlatabilir misiniz?
Metin GÜLER: Eskişehir'in 50 yıl süren fuar ve kongre merkezi hayali vardı. Çok şükür ki bu hayali gerçekleştirmek bizlere nasip oldu.  Eskişehir'e yakışan, şehrin kongre ve fuarcılıkta ülke çapında iddialı bir yere taşıyacak olan, alt yapısı ve teknik donanımı ile örnek teşkil eden, enerji verimliliğinde dünya çapında sertifikaya sahip bir fuar ve kongre merkezi inşa ettik.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına kadar da herkesin övgüyle bahsettiği başarılı bir dönem geçirdik. Yaklaşık bir buçuk yıl gibi zamanda fuar ve kongrelerimizde 500 binden fazla kişiyi konuk etme başarısı gösterdik. Düzenlenen bu fuar ve kongrelerimize hem yurt dışından hem de yurt içinde iş insanları konuk oldu. Fuarların ve kongrelerin düzenlendiği dönemlerde otel doluluk oranlarının arttı, hizmet sektörümüz canlılık kazandı.
Elbette salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Eskişehir'de de kongre ve fuar turizmi zorunlu bir mola vermek durumunda kaldı. Bu molanın ardından Eskişehir Fuar Kongre Merkezi (EFKM) çok daha güçlenmiş bir şekilde geri dönecek, Eskişehir'i kongre ve fuar turizminde hak ettiği yere taşımak için hizmet vermeye devam edecek.
EFKM yalnızca düzenlenen kongre ve fuarlarla değil gerçekleştirilen kültür sanat etkinlikleri, tiyatro ve konserlerle de adından sıkça söz ettirecek.

Hüseyin TURHAN: Üyelerinize içinde bulunduğumuz bilgi ve teknolojik çağda internet ortamında ne tür hizmetler kolaylıklar sunuyorsunuz?
Metin GÜLER: Eskişehir Ticaret Odası olarak 2018 yılı itibariyle dijital dönüşüme odaklandık. Bu doğrultuda odamızın internet sayfasını yeniledik. Ayrıca üyelerimizin uzaktan hizmet alabilmesini sağlayan yeni uygulamaları internet sayfamıza ekledik. Bu sayede üyelerimiz artık odaya gelmeden hizmet almaya başladı. Ayrıca üyelerimiz uzun zamandır fuar, eğitim ve vize başvurularını da uzaktan yapabiliyorlar. Bütün bunlarının yanına üyelerimizin uzaktan eğitim alabilmelerine imkan tanıyan ETOTV'yi de ekledik.  Dijital dönüşüme yönelik yatırımlarımızın meyvesini de pandemi döneminde fazlasıyla aldık. İnternet yoluyla, uzaktan da hizmet verebildik.

Hüseyin TURHAN: Meslek komitelerinizin çalışmaları hakkında bilgiler verebilir misiniz?
Metin GÜLER: Eskişehir Ticaret Odası'nın 40 meslek komitesi var. Meslek komitelerimizde görev yapan üyeler ve beraberindeki meclis üyelerimiz ilgili oldukları sektörlerde üyelerimizin yaşadığı sorunların tespit edilmesinde, ilgili kurumlara iletilmesinde ve bu sorunların çözülmesinde pay sahibi oluyorlar.  Geçtiğimiz yıl meslek komitelerimiz üyelerimizin sorunlarını çözmek, ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, Eskişehir'in ekonomisine yön vermek için 500'den fazla toplantı, ziyaret ve girişim gerçekleştirdi. Ayrıca meslek komitelerimiz odamızın düzenlediği fuar, eğitim ve seminerin konularının belirlenmesine de katkı sağlıyorlar.

Hüseyin TURHAN: "Gelişen Eskişehir'in büyüyen ekonomisi" için çalışmaya devam edeceğiz diye bir sloganımız var. Pandemi sürecinde üyeleriniz nasıl etkilendi. Onlara ne tür destekler/yardımlar yapabiliyorsunuz? Ayrıca salgınla ilginle aldığınız tedbirler önlemler neler?
Metin GÜLER: Pandemi tüm dünyada en çok hizmet sektörünü olumsuz etkiledi. Eskişehir ekonomisinin de ağırlık merkezi hizmet sektörü olduğu için bu alanda faaliyet gösteren binlerce firma pandemiden olumsuz etkilendi.  Yeme içme sektörü başta olmak üzere, oteller, apartlar, spor salonları alanında faaliyet gösteren firmalarımız geçtiğimiz yıl ya işletmelerini kapatmak ya da kısıtlamalarla iş yapmak zorunda kaldı. Dolayısıyla pandemi nedeniyle hizmet sektöründe çok ciro kaybı yaşandı.
Oda olarak biz pandeminin başından itibaren üyelerimizin yanında olmak için yoğun mesai harcadık. Finansal yapısı bozulan üyelerimize kredi desteği sağlamak için tüm imkanlarımızı zorladık. Odamızın öz kaynaklarıyla sağladığımız Nefes Kredisinin yanı sıra üyelerimizin kamu bankalarından da kredi alabilmesi için zemin oluşturduk. Bu sayede üyelerimize 77 milyon liraya yakın bir kaynak sağlamış olduk.
Ayrıca Ziraat Bankası ve Halkbank ile yaptığımız anlaşmalar ile üyelerimize tedarik zincirleri sağladık. Bu sayede üyelerimiz peşin para olmadan, 540 güne varan vadelerle ürün ve hizmet alabiliyor. Malını satmak isteyen üyelerimiz de tahsilatını nasıl yapacağı noktasında endişelenmiyor. 
Öte yandan maske temin etmekte zorluk yaşanan bir dönemde üyelerimize 100 bin adet maskeyi ücretsiz olarak ulaştırdık. İş yerlerinde salgının yayılmasının önüne geçmek, üyelerimizin Covi19 PCR testine uygun ve hızla ulaşabilmeleri amacıyla ETO-PCR Test Merkezleri oluşturduk.
Ayrıca odamızda tüm hijyen tedbirlerini sağlayıp aldığımız TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi sayesinde de üyelerimize örnek olduk.
ETO BAŞKANI METİN GÜLER İLE RÖPORTAJ
Hüseyin TURHAN: ETO başkanı olarak İlk göreve geldiğimizden bugüne kadar söz verdiğiniz projeleri tamamladınız mı? Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Metin GÜLER: Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesini, Eskişehir Ticaret Odası TÜYAP Fuar Merkezini, Vehbi Koç Kongre Merkezini hayata geçirerek hizmete sunduk. Eskişehir Ticaret Odası'nın yeni hizmet binasının da kaba inşaatını ve dış cephesini tamamladık. Şayet pandemi araya girmese ve tüm kaynaklarımızı üyelerimize kredi imkânı yaratmak için tahsis etmeseydik hizmet binamızı da tamamlamış olacaktık. Dolayısıyla bundan sonraki önceliğimiz hizmet binamızı tamamlayıp üyelerimizin kullanımına sunmak olacak.

Hüseyin TURHAN: Döneminizde kuruluna ETO TİCARET VE SANAYİ MÜZESİ var. Bu müze nasıl meydana geldi gereken ilgiyi görüyor mu?

Metin GÜLER: Elbette müzemiz beklediğimizden de fazla ilgi gördü. Görmeye devam ediyor. Açıldıktan sonra iki yıl içinde ETOMÜZE'yi 100 binden fazla kişi ziyaret etti. ETOMÜZE şehrimizin ticaret ve sanayisinin geçmişine hem de Eskişehir'in müzeler şehri imajına katkı sağlıyor. Ayrıca düzenlenen özel etkinlikler ve söyleşilerle müzeyi ziyaret eden öğrenciler Eskişehir'in değerleri ve simgelerini, ticaret ve sanayisinin kimliğini öğrenme imkânı buluyor.

Hüseyin TURHAN: ETO Olarak Küresel temaslarınızın olduğunu biliyoruz Eskişehirli tüccar ve sanayiciyi uluslararası pazarlarda daha yükseğe taşımak ihracatını geliştirmek için neler yapıyorsunuz ne gibi projeleriniz var?
Metin GÜLER: Eskişehir ticarette ve turizmde olduğu gibi sanayide de iddialı bir şehir. Biz de şehrimizin üretimden gelen, katma değeri yüksek olan bu gücünü tüm dünyaya tanıtmaya, şehrimizin ihracat yelpazesini geliştirmeye gayret gösteriyoruz. Bu noktadan hareketle ihracatçı

üyelerimizi dünya ölçeğinde potansiyel müşterileriyle bir araya getiriyoruz. İhracatçılarımızın işlerini kolaylaştırmak, ticaretteki sınırları aşmak için danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca vize ofisimizle üyelerimize uzun süreli ticari vize temin ediyoruz.  Yabancı misyon temsilcilerini, bürokratları ve iş dünyasına yön veren kuruluşlarının yöneticilerini şehrimizde konuk ediyor, Eskişehir'in yüksek teknoloji üretim gücünü tanıtıyoruz. Bu yönde yürüttüğümüz çalışmalara ara vermeden devam edeceğiz.
ETO BAŞKANI METİN GÜLER İLE RÖPORTAJ

Hüseyin TURHAN: Diğer illerdeki ticaret odalarıyla iş birliğiniz temasınız ortak projeniz var mı?
Metin GÜLER: Odalarımızla iş birliği yapmaya, faaliyetlerimizi ve projelerimizi istişare etmeye, ortak akılla aynı sorunlara faklı açıdan bakarak cevap bulmaya, birimlerimizin yürüttüğü süreç ve hizmetleri kıyaslamaya çalışıyoruz.  Elbette pandemi bu noktadaki temaslarımızı azaltsa da hem ülkemiz hem de şehirlerimiz için çalışmayı sürdürüyoruz.

 Hüseyin TURHAN: "Şehre vefa" sloganıyla ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı ilk öğretim öğrencilerine ayakkabı, üniversite öğrencilerine ise burs veriyorsunuz. Sosyal sorumluluk projelerinizden bahseder misiniz?
Metin GÜLER: Eskişehir Ticaret Odası olarak sosyal sorumluluk bilinciyle ve yardımlaşma ruhuyla hareket ediyoruz. Üniversite öğrencilerine sağladığımız burs desteği sürüyor. Oda olarak ihtiyaç sahibi olanlara destek olmaya devam ediyoruz. Pandeminin en çok hizmet sektörünü olumsuz etkilediğini daha önce de söylemiştim. Bu sektörün daha öncelikli olduğunu düşünerek imkanlarımız dahilinde gıda yardımı sağladık. Kapanan işletmelerde istihdam edilen personellere ulaştırmak üzere 3500 adet gıda yardımında bulunduk.

Hüseyin TURHAN: Eskişehir aynı zamanda kültür ve sanat şehri. Kültür ve sanata ne gibi destek oluyor musunuz?
Metin GÜLER: Salgına kadar Vehbi Koç Kongre Merkezimizin ev sahipliğinde konserler, tiyatrolar veya gösteriler düzenleniyordu. Aynı şekilde ETOSANAT Galerimizde de sergiler gerçekleştiriliyordu. Ancak salgının artmasıyla birlikte etkinliklerimiz sona erdirildi. Salgının tehlikesinin azalmasıyla birlikte kültür sanat etkinliklerimiz devam edecek.

Hüseyin TURHAN: Başarılı iş insanlarına sorulan klasik sorudur. Siyasete girmeyi düşünüyormusunuz?
Metin GÜLER: Şu anda Eskişehir Ticaret Odası Başkanlığı görevini yürütüyorum. Geçmişte siyasetle alakalı teklifler aldım. Ancak sıcak bakmadım. Bütün amacım gayem ve hedefim Eskişehirli esnafın,tüccarın,sanayicinin menfaatlerini korumak ve gözetmek. Yakın hedeflerim arasında siyaset yok.
ETO BAŞKANI METİN GÜLER İLE RÖPORTAJ

Hüseyin TURHAN: Eskişehirspor hakkında ne düşünüyorsunuz?
Metin GÜLER: Eskişehirspor maalesef bugün istenilen durumda değil. Böyle olması hepimizi çok üzüyor. Mazisi başarılarla dolu bir takımın bu hallere düşürülmesi asla kabul edilecek bir durum değil. Ancak maalesef yönetimsel sorunlar başta olmak üzere birçok sebep yüzünden bu hale geldi. Şimdiki yönetim canla başla çalışıyorlar. Dosyaları çözmeye gayret gösteriyorlar.

Hüseyin TURHAN: Son olarak haber sitemizin okuyucularına neler söylemek istersiniz?
Metin GÜLER: Konuk ettiğiniz için teşekkür ediyor, salgın tehlikesinin bir an önce hayatımızdan çıkmasını temenni ediyorum. Hüseyin Bey sizin köşe yazılarınızı fırsat buldukça okuyorum. Ayrıca Eskişehirdenhaber sitenizi takip ediyorum. Eskişehir'imize hizmet veriyorsunuz. Bu güzel kente hizmet eden baş tacıdır.
Üyelerimiz başta olmak üzere, tüm hemşerilerimize bereketli, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. 

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr