HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 MAYIS 2024, PAZAR





ODA BAŞKANI GÜRDAL SARIKAYA'DAN ÖZEL AÇIKLAMALAR...RÖPORTAJ'DA

Eskişehirdenhaber.com olarak topluma rol model olmuş kişi,kurum ve kuruluşlarla yaptığımız söyleşilerimiz devam ediyor.Yıllar önce çırak olarak başladığı kuaförlük mesleğinde yıllar sonra geldiği nokta ondaki azmin çalışkanlığın ve başarının bir göstergesi olarak kendisini zirveye taşımış. Eskişehirde hayalini kurduğu odanın başkanlığını yürütüyor.
29.07.2022 06:23
ODA BAŞKANI GÜRDAL SARIKAYA'DAN ÖZEL AÇIKLAMALAR...RÖPORTAJ'DA
ODA BAŞKANI GÜRDAL SARIKAYA'DAN ÖZEL AÇIKLAMALAR...RÖPORTAJ'DA

Değerli okuyucularımız,
Eskişehirdenhaber.com olarak topluma rol model olmuş kişi,kurum ve kuruluşlarla yaptığımız söyleşilerimiz devam ediyor.
Yıllar önce çırak olarak başladığı kuaförlük mesleğinde yıllar sonra geldiği nokta ondaki azmin çalışkanlığın ve başarının bir göstergesi olarak kendisini zirveye taşımış. Eskişehirde hayalini kurduğu odanın başkanlığını yürütüyor. Öyle bir odaki bu kadim şehirde en çok üyeye sahip odalar sıralamasında üçüncü sırada. Evet Gürdal Sarıkaya'dan bahsediyoruz.Başkan olduğu beş aylık sürede farkındalık oluşturan nitelikli faaliyetlere imza attı. Hemen hemen her hafta bir etkinliğe imza atıyor ekibi ile birlikte. Özellikle birkaç ay önce devletin koruması altındaki çocuk evlerinde kalan çocukların saç bakımları faaliyetlerini  görünce duygulanmıştım. O körpe yavruların saçına gönlüne dokunmanın tarifi yok. Daha niceleri….

Sözü fazla uzatmadan meslek yaşamı hep mücadele ve çalışmakla geçen Oda Başkanı Gürdal Sarıkaya ile yaptığımız röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Gürdal Bey bizlere bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz.Sizi kısaca tanıyabilirmiyiz?

Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Ben teşeşkkür ederim Hüseyin Bey. Hoş geldiniz.Eskişehir ili, Günyüzü ilçesi Kayakent Kasabası'nda 3 Ekim 1977'de doğdum. İlköğretim 4. sınıfa kadar Kayakent'te okudum. Sonra Eskişehir'e geldik.İlkokul 5. sınıfı Terzievler Mahallesi'nde, ortaöğrenimimi Gökmeydan Mahallesi'nde tamamladım. Ziyapaşa Mahallesi Ziyapaşa Yatılı Kuran Kursu'nda 1 yıl Kuranı Kerim ve Din dersleri aldım. Sonra çok sevdiğim ve özendiğim erkek kuaförlüğü mesleğine 1990 yılında Florya Erkek Kuaförü ustam Mustafa Benek'in yanında başladım. 9 sene çalıştım. 1999 yılında kendi salonum Milleninum Erkek Kuaförünü açtım. 24 yıldır aynı adreste şehrimize hizmet vermekteyim. 2003 yılında Millennium Bayan Kuaförü bünyemize kazandırarak şehrimize hem bay hem bayan kuaförü olarak hizmetimize devam ediyoruz. Mutlu bir evlilik hayatım var. İki kızım var. 

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber:Seçildiğinizden beri odanıza üye olan meslektaşlarınızın eğitimine önem veriyorsunuz.Ancak bunu daha üst seviyeye çıkarmak için akademi projeniz var. Bununla başlayalım siterseniz?

Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Akademi Projemiz;Tüm meslektaşlarımızı ilgilendiren en büyük sorunlarımızdan biri olan personel ve eğitim sorunumuzu Berberler ve Kuaförler Meslek Odası Akademimizi kurarak erkek berberi, bayan kuaförü ve güzellik uzmanlığı, meslek dalında personeller yetiştirerek ihtiyaç sahibi salonlarımızın personel sıkıntıları gidermeyi amaçlıyoruz. Aakademi bünyesindeki meslek dallarında usta ve kalfalara saç kesim, topuz, renklendirme örgü, tesettür ve salon işletme eğitimleri verilecektir.Akademi amaç kalfa usta yetiştirmek, aynı zamanda da ustalarımızda bilmediği konularda teknik destekler vermek yani güzellik uzmanlarımıza lazerle cilt bakımıyla kuaförlerimizin saç açmayla renklendirme konularında eğitim verilecek.
Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Eğitimi kimler verecek?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Mesleğimizde ustalık belgesi  olanlar başta olmak üzere,üniversitelerden akademisyenler olacak tabikide, tecrübeli insanlarla eğitimleri yapmayı planlıyoruz.
ODA BAŞKANI GÜRDAL SARIKAYA'DAN ÖZEL AÇIKLAMALAR...RÖPORTAJ'DA
Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Kursların süresi ne kadar?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Milli Eğitim Bakanlığının tayin ettiği yaklaşık 820 saat eğitime devam edilmesi gerekiyor.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber:Merkezinizde akademi kursu başladığında aynı anda kaç kişi bu eğitimi alabilecek?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Toplam 5 sınıfımız olacak şekilde planlama yapıyoruz. Tabi burda erkek kuaförü, bayan kuaförü ve güzellik uzmanlığı dalında eğitimlerimiz olacak. Şuanda burda özel kurslarımız var. Eskişehirde maalesef bazı meslektaşlarımız çok yüksek rakamlar ödeyerek eğitim alıyorlar. Ortalama  9 - 10 bin lira civarında. Buna üzülüyorum. Biz akademi kursunu açınca bu rakam yarı yarıya düşecek.Oda olarak amacımız şu, odalarımız ticarethane değil. Biz meslektaşlarımıza hizmet için bu makamlardayız. Bunun bir bedeli olmalı ama fahiş fiyatı kabul etmemiz mümkün değil.Dolayısıyla amacımız kar etmek değil üyelerimize hizmet vermek.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber:Göreve geldiğiniz ilk günden bugüne eğitimi her zaman önemsediğinizi görüyoruz.Farklı çalışmalar yapıyorsunuz. Bu konuda ki düşünceleriniz nelerdir?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Mesleğimizde çok önemli. Bizler sanaatkar insanlarız.Mesleğimizi ve meslektaşlarımızı geliştirip daha üst noktalara taşımak temel gayemiz. Her meslek gibi bizim mesleğimizde gelişiyor nihayetinde saç kesebiliyoruz, boya yapabiliyoruz ama bunların teknik bilgilerini iyi bilmemiz gerekiyor. Bunu da bu işi yaparken bilinçli bir şekilde uygulayabilmek çok daha iyi. Birde şu var, en büyük eksiğimiz kişisel gelişim eğitimlerimiz çok zayıf. Yani akademide buna çok ağırlık vereceğiz. İşletme eğitimleri, kişisel gelişim eğtimleri, müşteri karşılama, sanatını pazarlama, herkes saç kesiyor, topuz yapıyor, boya yapıyor ama bunu sergileyecek bilgiyede  sahip olmak gerekiyor.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber:Diğer illerdeki odalarla aranız nasıl? Görüştüğünüz yerler var mı?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Evet.Hepsini takip ediyorum.İletişim halindeyiz.Birbirimizden proje bazında istifade ettiğimiz oluyor.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber:Peki eğitimlere yönelik akademi projesini hayata geçiren örnek aldığınız iller var mı?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Elbette var. Bursa yaptı. İstanbul'da var.Bazı oda başkanları biraz masada oturmayı seviyorlar. Beni bazen sosyal medyadan takip ediyorlar arıyorlar.Hatta faaliyetlerimiz görünce "Başkan dur." Diyorlar bana. Ama ben duramam çalışmayı seviyorum.Yapacağımız çok iş gideceğimiz çok yol var. "İstanbul'a kalabalık bir ekiple gidip fuar gezisi yaptık. 6-7 tane eğitim yaptık bu sürede.Ama diğer iller sadece bir eğitim yapabildi. Eskişehir farkı burada ortaya çıkıyor.
Diğer odalarla aramızda iletişim var. Örneğin bir il herhangi bir kurum yada iş yeriyle üyelerimizin faydasına bir sözleşme yaptı diyelim. Bende Eskişehirde buna benzer sözleşme yapmak için çalışıyorum. Şimdi Ankara Odamız sigorta anlaşması yapmış üyelere. Paket 285 lira.Üyelerin dükkanlarını yangın, deprem, sel, hırsızlığa karşı sigorta yaptırmış. Bu güzel projeyi ilimizde uygulamak için hemen çalışma başlattım.Bizim 1500 üyemiz var.Sigorta şirketleriyle bu sıralarda pazarlık aşamasındayız. Aynı sözleşmeyi yakın zamanda bende yapacağım.Çünkü işyerlerimiz için bu gerekli.

Röportaj anında bir yandan çaylarımızı yudumlarken diğer yandan heyecanla çalışmalarını anlatmaya devam etti Başkan Sarıkaya. Gördüğüm kadarıyla ekonomik şartların zor olduğu bir dönemde odanın ve üyelerin menfaati  neredeyse Gürdal Sarıkaya o alana mesai harcıyor.
ODA BAŞKANI GÜRDAL SARIKAYA'DAN ÖZEL AÇIKLAMALAR...RÖPORTAJ'DA
Sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: Araştırdım sigorta poliçesi normalde 550 liraya çıkıyor. Ama onu 285-300 liraya ayarlamaya çalışıyorum.Ayrıca birde üye kart çalışma projemiz var. Erkek veya kadın meslektaşalrımız güzellik uzmanlarımız iş yerlerinden çıktığı zaman o kartla farklı olduklarını hissetsinler istiyorum. Bir AVM yada kuruma kuruluşa gittiklerinde kartını gösterdikleri zaman indirim kazanacaklar.Kısa zamanda fotograflı üye kartların dağıtımına başlayacağız.
Mesela Gürlife hastanemizle üyelerimizin faydalanacağı sözleşme imzaladık.Aynı şekilde yangın söndürme tüpleri alımı, ingilizce kursu, vb. anlaşmalarımız olduğunu söylemeliyim.
Üyelerimiz bu tür anlaşma yaptığımız iş yerlerine gittikleri zaman en az %20 indirimleri var. Daha bir çok yerle anlaşmak için görüşmelerimiz devam ediyor.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber:Sizin seçim vaatlerinizden biride yanlış hatırlamıyorsam bazı üyelerin odaya karşı olan soğukluğu ve hatta ticaret odasına üye olmaları  sizi çok rahatsız etmişti.Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Bu konu çok önemsediğim bir konu. Elbette çalışmamız var. Ekip olarak bu konuya eğiliyoruz. Biz birlikte güçlüyüz. Her bir üyemiz bizim için kıymetli.Geçmişte bu şekilde davranan  bu üyelerle görüşüyorum.Bu çatı altında bir ve beraber olmak zorundayız. Aslında projelerden önce yapmamız gereken birlik beraberliğimizi sağlamak. Üyeleri bir arada tutmak önemli. Çok narin, çok kibar ve çok kırılgan bir camiayız. Mesela aidat istediğimiz zaman bazı üyeler bize kırılıyolar, üzülüyolarlar. Bunu almak zorundayım diyorum kendilerine.Bir müddet sonra bana hak veriyorlar. Bizden önceki yönetim aidat istememiş muhasebe parası istememiş meslektaşımın 6 sene olmuş dükkanı açılalı meslektaşım beni arıyor diyor ki "Başkanım biz aidat ödüyor muyduk? Böyle bir şey olabilir mi? O üyemize dedimki kardeşim oda aidatla ayakta duruyor. Bizim başka bir gelirimiz yok. "Önceki yönetim aidat istemiyordu." Evet istemiyordu ama 2020 yılında 50 bin lira kredi çekti Şekerbank'tan. Biz ödedik taksitlerini. Yetmedi  2021 de ise odaya kayıtlı arabayı satıp borçları ödediler. Ama her üyemiz aidatını düzenli ödese hiçbir sorun kalmayacak.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Şimdi ne durumdasınız? Aidat alabiliyormusunuz o üyelerden?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Tabi tahsil etmek zorundayım. Aidatını düzenli veren üyemin hakkını korumak durumundayım. Aidatı vermeyenlerle konuşuyor görüşüyorum. Vermesi gerektiğini anlatmaya çalışıyorm. İcra yoluylada alabiliriz ama bu yolu şuanda tercih etmiyorum.Yasa ve yönetmelik gereği aidatı odaya kayıtlı her üyemizin vermesi gerekiyor. Diğer odalarda da bu böyledir.


Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Herhangi bir kimse Kuaför salonu açmak isterse siz kayıt olmak zorunda mı?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Mecburi üye olmak zorunda. Eskişehir'de tek resmi kurumuz.Her üyeye bir telefon kadar yakınım. Onların derdi sorunu benimde derdim.Çözmek için buradayız.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Saç sakal fiyatlarındaki farklılıkları sormak istiyorum. Neden fiyatlar birbirini tutmuyor.Mahallelerde fiyat neden değişiyor?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Öncelikle şunu söylemeliyim Eskişehir'de odamızın belirlediği tarifemiz var.Odalar Birliği bu fiyatı onaylıyor.Azami ve asgari fiyat aralığı var.Dolayısıyla tarifenin üzerine çıkılamıyor.Ama altında istediğin rakamı alabiliyorsun. Bu sıkıntı. Haksız rekabete yol açıyor. Eskişehirde saç tıraşını en az 50 lira yapmak istiyoruz. Şimdi eskişehirde 15-200 lira arası değişen saç kesim ücretleri var.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Seçildiğinizden bu zamana geriye dönüp baktığınızda istediğiniz yerde misiniz?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı):  Şöyle… istediğim yerdemiyim bilmiyorum ama bildiğim bir gerçek var oda şu. Göreve geldiğimde deyim yerindeyse yıkık bir bina alacağımı biliyordum ama virane alacağımı bilmiyordum. Bir virane devir aldım.Odamızın borç yükü çok fazla. Şimdi onları ödemeye çalışıyoruz.Bunu söylemek durumundayım.Önceki yönetim makamın ağırlığını maalesef taşıyamamış. Oy kaybetme korkusundan olacak ki seviye çok düşük vaziyette gördüm. Odamıza gelen bazı üyelerin hali tavrı ilk başlarda çok düşündürücüydü. Ama zaman içerisinde buranın değerli olduğunu görüyorlar. Mesela bir Oda başkanının makamına girdiğinizde "başkanım" diye hitap ediyorsunuz ama buraya gelince sanki kahvehaneye girer gibi bir durum vardı. Şimdi bu alışkanlıkları değiştiriyoruz. Çok değerli üyelerimiz var. Saygıda kusur etmeyen. Zaman içerisinde odamızın itibarını yükselteceğiz.Burada onlar için varım. Dolayısıyla hep şöyle diyorum. "Hizmetkarım hizmetçi değilim. Yapmak görevim ben senin söylemenle değil zaten kendim yapıyorum.
Geçtiğimiz gün bir masaj işletmecisi geldi. 3 bin lira ceza yedi.Bunlar pandemide kapalıyken önceki başkan sosyal medya üzerinden canlı yayın yaptı. Dediki masaj salonları dükkanlarını açabilir. Bu arkadaşlarda açtılar. Ancak ertesi gün dükkanına zabıta ve polis gelip her birisine toplam 11 meslektaşıma 3 bin lira ceza yazdı. Bu arkadaşlar bize gelip  başkanım bu parayı ödeyin diyorlar. Bizde kendilerine bunun odanın bir suçu olmadığını önceki başkanın yanlış tutum ve davranışının sonucu bu cezayı aldıklarını söyledim.Kendilerinin şahsi borcudur.Onlardan isteyin diyorum.Eğer ben o zaman başkan olsaydım o parayı cebimden çıkarır öderdim. Çünkü  benim hatam derdim kapalı dükkanları açtırdım bunu vermem lazım.Herkes suçunun cezasını çekmeli.

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Üyeleri iş yerlerinde sürekli ziyaret ettiğinizi görüyoruz .Ziyaretleriniz nasıl geçiyor? Nelerle karşılaşıyorsunuz?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Bu sorunuz için teşekkür ederim. Biz biraz öncede dediğim gibi hizmet için üyeler için buradayız. Onlara layık olmak onların hakkını hukukunu korumak için Şubat ayında bize yetki verdiler.Şöyle bir sloganımız var:"Biz başkan olmaya değil hizmet etmeye talibiz" dedik. Burası bir makam üye buraya geldiği zaman çayını içiyor. Sohbetini yapıyor ama derdini açmıyor bize. Ama ben iki gün sonra o üyemin iş yerine gidiyorum. Sohbet ediyoruz. Orada bana herşeyini anlatabiliyor.Kendi dükkanında bana derdini daha iyi anlatıyor o yüzden her dükkana benim gitmem lazım.Gitmeye çalışıyorum.Bunun için her hafta farklı mahallelere ziyaretler yapıyorum.Beni burada makamda çok göremezler.Genelde sahadayım.
ODA BAŞKANI GÜRDAL SARIKAYA'DAN ÖZEL AÇIKLAMALAR...RÖPORTAJ'DA
Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Ziyaretlerinizi kimle yapıyorsunuz. Yalnız mı yoksa yönetim kurulu ile birlikte mi?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Başkan vekili Şenol Tetik abimiz var. Genelde onunla birlikte gidiyoruz. Düğünlere,davetlere yönetimden arkadaşlarımla birlikte katılıyoruz. İyi bir ekibiz.Çok çalışıyoruz. Çalışmak zorundayız. Üyelerimiz bizden hizmet bekliyorlar.Ziyaretlerimize sıcak yaz günü olsa bile takım elbise ve kravatla gidiyorum. Çünkü bu nedir bir temsilcinin ziyaret ettiği kişiye gösterdiği saygıdır. Benim kıyafetim ona göre.Diyorki arkadaşlar yaz günü neden takım elbise giyiyorsun? Evet sıcak bunalıyorum ama üyeme saygım var diyorum. Dükkana gittiğim zaman müşterisine başkanım geldi diyor. Şimdi oraya kotla gitsem bu nasıl benim başkanım der.O sebeple takım elbisemi hiç çıkarmıyorum desem yeridir.Şu sözü hiç unutmam.  İnsanlar ziyaretlerinde "Kıyafeti ile karşılanır, muhabbeti ile ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır" bu söz benim çok hoşuma gider. 

Hüseyin TURHAN-Eskişehirdenhaber: Son olarak Eskişehirdenhaber  için neler söylemek istersiniz.?
Gürdal SARIKAYA-(Eskişehir Berberler, Kuaförler, Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı):  Bizlere bu imkanı verdiğiniz için size ve Eskişehirdenhaber okuyucularına teşekkür ediyorum. Haber sitenizi takip ediyorum. Sorumlu,objektif habercilik anlayışınız var. Takdir ediyorum
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr